Wonen

De vele toepassingen van houten balken

Houten balken worden voor veel dingen gebruikt. Zo kun je ze gebruiken om een tuinhuisje te bouwen, maar ook om er bijvoorbeeld gordingen of wandregels mee te maken. De vorm van hout die hiervoor wordt gebruikt is balkhout. Vaak wordt er vurenhout gebruikt de balken van te maken. De bekendste vurenhouten balken worden geleverd vanuit Midden- en Noord-Europa. Er zitten een aantal verschillen tussen deze soorten vurenhout.

Vurenhout uit Midden- en Noord-Europa

Midden-Europees vurenhout wordt vers verzaagd. Dit houdt in dat het hout nat is wanneer het wordt verzaagd. Noord-Europees vurenhout wordt echter droog verzaagd. Een ander verschil is dat de bomen in Noord-Europa minder snel groeien, waardoor het hout een grotere dichtheid heeft. Dit komt doordat de jaarringen dichter op elkaar zitten. Hierdoor is vurenhout uit Noord-Europa kostbaarder dan vurenhout uit Midden-Europa.

Aanschaffen van houten balken

Wanneer je houten balken aan wil schaffen, kun je dit vaak op maat laten doen. Echter komen de balken al vaak in vaste maten die je voor vanalles kunt gebruiken. Dit scheelt in de kosten, omdat de balken al zo zijn gemaakt. Afhankelijk van waar je de balken voor wil gebruiken, wordt het aangeraden om te kijken of het mogelijk is met de vaste maten van de balken. De prijs van de balken is duurder wanneer het balkhout groter is. Voor langere balken zijn grotere en langere bomen nodig, waardoor de prijs hoger is. Een andere tip is om groot in te kopen. Dit scheelt namelijk ook in de kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *